photo Untitled-6.gif

Saturday, May 28, 2011

a cup of tea ~

>> teh tarik, teh'O ais, teh limau ais... macam-macam air berasaskan teh menjadi kegemaran kita semua... sesuai untuk minum pagi, lunch, minum petang, dinner.. tapi yang paling best ade tea time ! begitu istimewa teh nie sampai ada dia punye time sendiri.. hehe


kamu tahu tak ! teh mampu bagi rasa kesegaran, bantu bakar lemak, turunkan kolestrol, menghangatkan, dapat cegah nafas berbau dan mencegah pelbagai penyakit seperti jantung, diabetes, hepatitis, batuk and CANCER ! wow.. awesome.. tapi teh hanya mencegah bukan menyembuhkan, ok... =)


variasi teh ! teh nie ade banyak jenis serta mempunyai khasiat yg tersendiri.. heehe
jom tengok kajian yg dah dibuat pasal khasiat teh... ^_^


1) teh hijau / green tea 

  • membantu membakar lemak : sebab teh ni dapat mempercepatkan proses metabolisme tubuh... berat badan akan menurun kalau mengamalkannya 3x sehari... try la !
  • cegah pembekuan darah : dapat menurunkan kadar kolestrol jahat dalam badan...
  • cegah nafas berbau : its kill bacteria yg hidup dalam mulut... kalau sape-sape ade problem nafas berbau, minum la teh nie.. tak payah guna listerine ! hihi
  • tingkatkan kekebalan : berkumur dengan teh hijau dapat tingkatkan kekebalan tubuh terhadap influenza !

2) teh halia / ginger tea

  • bagi yang tak tahan sejuk, try la teh halia sebab ia boleh menghangatkan tubuh kamu... 
  • teh halia juga membantu melegakan saluran pernafasan bagi yang selsema atau batuk... 

3) teh ginseng 

ginseng ... macam akar kayu kan !
  • teh nie cam biji bijan tapi akan terus larut dalam air panas.. baunya harum ! *_*
  • membantu meredakan selsema 
  • menurunkan kolestrol dan melancarkan perjalanan darah
  • mencegah penyakit jantung dan stroke.
4) teh chrysanthemum

  • bagi yang bersin / sakit kerongkong boleh diatasi dengan minum secawan teh nie..
  • dalam seni perubatan cini, ia telah dicampur dengan bunga chrysanthemum dapat mempercepatkan penyembuhan influenza, meredakan sakit tekak, dan demam panas
  • biase minum dalam kotak ...
  • aroma teh ini menenangkan ! ~_~





5) teh chamomile 

  • teh nie membuatkan kita terasa rileks dan mengendurkan saraf serta otot yg tegang...
  • aromanya harum, ada kesan yg menenangkan dan amat sesuai bagi mereka yg mengalami problem insomnia / SUKA TIDUR ? cam terasa lak.. haaha... terpaksa la try teh nie... =D
  • teh ni juga mampu atsai masalah sakit kepala dan sakit perut ...


>> wah, banyak gak khasiat teh yewww... tapi teh memang minuman kegemaran semua orang ! love tea ... jom join me, menikmati a cup of tea n have a pleasant day... ^_^

Friday, May 27, 2011

koleksi katil terPelik sikit ~

>> kalau cerita pasal katil ni, rase cam nak tidor jep.. =D
macam dah tak de kerja lain dah.. haaha.. antara salah satu hobi aku time cuti nie.. yela, biar aku tidor puas-puas sebab kalau dah masuk degree nanti tak cukup tidor lak... padahal cukop jep... mengada-ngada lebih ! =p

empuk betol tilam ni... klau tido tak nak bangun dah.. ^^
 >> ni katil cam buku... bed + book = bedbook 
macam face + book = facebook... haaha
best la tengok katil ni, walupun pelik tapi cun ! lawa.. simple jep.. =D

tak cukup duit nak beli tilam...
 >> netbed or katil jaring... 
sakit belakang kalau tidor atas katil nie, abis berbekas jaring badan kita.. haaha
tapi menurut aku katil nie sesuai untuk laki yang malas nak kemas katil... 
tak payah kemas cadar bila bangun pagi.. =p

mandi sambil tido.. boleh mati lemas agaknya..
>> tabbed or waterbed.. suka hati jep bagi name.. ngee ~
sape-sape yg malas nak mandi lepas bangun tidor, haaa.. boleh ler guna katil nie..
tapi aku rase air tu kena tukar tiap kali nak tidor sebab takur terplus air liur basi korang.. kah..kah..kah

berape banyak lapisan cadar dia guna ?
 >> sandwich bed.. kalau korang nak tidor sambil bermimpi makan sandwich, sile la guna katil nie, boleh diet, makan dalam mimpi jep.. seronok tak ? tak de kerja betol la... =D

tidor ramai-ramai, jadi cam burung.. ~_~
 >> sape yang nak menikmati rase tidor dalam bird nest boleh le cuba katil nie..
jimat kos, semua boleh tidor dalam tu, macam family burung... ade ke patot ! ~_~

baca la buku tu, jgn tido !
 >> kepada sape-sape yg ulat buku, giler membaca, guna la bed nie.. tak payah beli meja tulis.. 
katil nie pun dah cukup.. boleh tarik tempat duduk tu jd katil.. enjoy ur bed time story.. =)

tak tau la nak tido cam ne.. o_0
 >> roller coaster bed.. untuk yg gayat nak naik roller coaster, mesti tidor atas katil nie dulu, baru hilang rase gayat tu.. haaha
mencabar gak nak tidor atas katil nie.. *_*

tak suke sandwich, pilih burger !
 >> tadi sandwich, nie burger lak.. haaaha
citarasa masing-masing... >_<

sakit pinggang tidor atas katil nie !
>> kalau sakit perot, tidor la atas katil nie.. haaha
dijamin sakit tu boleh tahan sikit... pelik-pelik laaa... ~_~

p/s :: katil anda macam mana  lak ? ubah suai sikit confirm jadi unik !

love light by CN BLUE ~

lyric in Eng.
when i look at you my face gets red
when i see you my heart goes thump thump
i talk with shyness like a kid
when i look at you i just smile out of nowhere
like a fool I keep doing that
I think love came to me
You’re the president of my heart
You’re my chests’ star embroider
I’m Genie for you girl
You make me stop breathing
whatever you want
because i love you
There’s no reason for my love you know
you’re a darling
you’re more beautiful than the stars above in the night sky
the shining thing deep inside my heart
my own love light
i love you darling
give me light next to me whenever
every night i look at you
and you’re beautiful even when i look at you
you’re my love light
when i see you i feel like im up on the clouds
it may be immature but i keep doing this
i tihnk love came to me
you’re a darling
you’re more beautiful than the stars above in the night sky
the shining thing deep inside my heart
my very own love light
i love you darling
give me light next to me whenever
every night i look at you
and you’re beautiful even when i look at you
you’re my love light
you’re lovely
you’re mroe blinding than the sunlight up in that sky
you shine the dark places inside my heart
my own love light
i love you lovely
even if i close my eyes i see you
looking at you like this
you’re still blinding even when i see you
you’re my love light
Lyrics (Romanized)
geuh del bo myun ul gool ee bbal geh jigo
geuh del bo myun ga seum ee doogeun doogeun
ah ee chuh lum soo joob geh mal hago
geuh del bo myun gwen siri oo seum ee na
babo chuh rum ja ggoo man geuh leh
ama neh geh sarang ee on gut gatah
geuh deh neun neh ma eum sok eh president
neh ga seum eh byul soo noh ji
i’m genie for you girl
neh soom eul mut geh haji
geuh deh ga won ha neun gun da
nuh reul sarang ha ni gga
neh sarang eh ee yoo neun ub jan ah you know
geuh deh neun darling
bam ha neuk byul bit boda ah reum da wuh yo
neh mam sok gip peun got eh suh ban jjak guh li neun
naman eh sarang beet
geuh del reul sarang heyo darling
uhn jena neh gyut hae suh beet cheul neh joyo
meh il bam bara bogo
bara bwado ah reum dawuh yo
geuh den nah eh sarang beet
geuh del leul bo myun goo reum eul na neun gi boon
yoo chi heh do ja ggoo man geuh leh ama neh geh sarang ee on gun ga bwah
geuh deh neun darling
bam ha neuk byul bit boda ah reum da wuh yo
neh mam sok gip peun got eh suh ban jjak guh li neun
naman eh sarang beet
geuh del reul sarang heyo darling
uhn jena neh gyut hae suh beet cheul neh joyo
meh il bam bara bogo
bara bwado ah reum dawuh yo
geuh den nah eh sarang beet
geuh deh neun lovely
juh ha neul het sal boda noon ee boo shuh yo
neh mam sok uh doon got gga ji bal geh bee choo neun
naman eh sarang beet
geuh del leul sarang heyo lovely
doo noon eul gam ah bwado geuh deh bo yuh yo
ee luh geh bara bora go
bara bwado noon ee boo shuh yo
geuh den nah eh sarang beet.
nak dengar lagu nie tekan link nie >> http://jancoks.blogspot.com/2010/05/cn-blue-love-light.html
credits: yubseyo.wordpress.com+gotsnsd@soompi
many thanks to decoderblue for the tip ^^
posted by Emy@cnbluestorm

OMG ! i'm fall in love ~

CN BLUE !!!
>> owh CN BLUE,  u guys so cool and awesome ! tak tau nak cakap macam mane tapi sekarang nie tengah giler kat korean band nie.. fuhh... i love ur songs !

hai ! ~_~
>> saper cn Blue nie ? actually, to be honest la.... i pun tak kenal sangat band nie... haaha
but 1st time dengar lagu diorang terus jatuh hati kat diorang... time tu belom tau pon band nie... cause tak de la giler korea sangat... =P (tak nak ngaku lak !)




members of CN BLUE

>> ok, let me give intro bout this awesome band!

CN BLUE... mendalam betol maksud disebalik name band diorang nie...
CN : means code name, while BLUE represents image each group members..........




B : burning rep, lee jong hyun
L : love rep, kang min hyuk
U : untouchable rep, lee jung shin
E : emotion rep, jung yong hwa as the leader ! actor lam you're beautiful ! love him ... =D



OMG !
 love their style so much ! cool guys ...


>> pasal info yang selebihnya, sila layari internet yep.... ^_^
tapi lagu diorang memang best ! kalau sape-sape rase sedih cam nak menangis dengar la lagu-lagu CN BLUE, confirm korang tak jadi nak menangis ! haaha












>> nah .. tatap la muka diorang puas-puas yep... *_*
i love this photo ! they really awesome ! ^^

Wednesday, May 25, 2011

technology malaysia vs japan vs us ~

Pada sebuah pertemuan antara Menteri Teknologi Sedunia di Langkawi. Menteri Jepun, Amerika Syarikat (AS) dan Malaysia sedang ‘mengeteh’.

Menteri Jepun : Kalau anda ke Jepun, anda gali tanah kami, baru saja sampai 7 meter, anda akan temukan banyak chip, rangka-rangka besi, papan sirkit elektronik dan lain-lain. Ini menunjukkan bahawa sejak zaman nenek moyang, kami bangsa Jepun sudah mengenal teknologi robot.

Menteri AS : Kalau anda ke Amerika, anda gali tanah kami, baru saja sampai 3 meter, anda akan temukan jejak-jejak radioaktif. Ini adalah petanda bahawa sejak zaman dahulu kala, kami bangsa Amerika sudah mengenal teknologi nuklear.

Menteri Malaysia : Oleh kerana tuan-tuan sedang di Malaysia, saya persilakan tuan-tuan untuk menggali di sini biar tahu ada apa di bawah tanah kami.

(Dipanggillah 2 orang tukang untuk segera menggali tanah. Setelah kedalaman 70 meter, ke-2 tukang naik ke atas lagi)

Menteri Malaysia : Apa korang jumpa ?
Tukang gali : Tidak ada apa-apa
Menteri Malaysia : Ada KABEL TELEFON tak di bawah sana ?
Tukang gali : Takde Dato’..




Menteri Malaysia : (sambil ‘menjeling kerek’ ke menteri Jepun dan Amerika) Itulah petanda bahawa kami bangsa Malaysia, sejak zaman purbakala, sudah mengenal teknologi WIRELESS! 



>> p/s :: kelentong je lebih ! =D

Tuesday, May 24, 2011

jom main masak-masak ~

>> hari nie teramatlah rajin.... sebab masak sumthim special ! hihi
tak de la special sangat pon, biase-biase jep.... breakfast ? i skip .. why ? bangun lambat doe.. dah tak call breakfast dah.. haaha
anak dara ape la aku nie... sure tak de orang nak buat menantu.... =(
never mind, tak desperate nak cari mertua pon.. ish3... :D



>> well, for lunch... i masak nasi + telur dadar + sayur campur + SINGGANG daging = meletop ! ^_^
masak singgang pon nak kecoh.. haaha.. tak pe la, jarang aku rajin sampai tahap masak siggang daging... =p
aku pergi antar lunch utk tok chek sekali.... pastu he said "alhamdulillah, tak payah masak." 
tu la atuk aku, cian dia tau.. duk sorang jep sejak kak yah aku bersalin nie.. kak yah aku duk kat rumah mertua dia.. naseb baik rumah aku depan umah atuk aku... boleh gak jaga makan minum dia... =)












>> entah kenapa la dengan aku ari nie, rajin betol masak ! haaha..

tuk minum petang, aku buat goreng pisang + buah magga + white coffee ais = enak dimakan ! *_*
pastu aku antar kat tok chek sikit... 



>> dinner ? tak de... haaha
terasa keyang yang teramat sangat... dah malas nak makan... haaha
ari nie kuat betol aku main masak-masak... ceiyhh ! orang pompuan memang kena tau main masak-masak nie... haaha.. untuk kebaikan bersama... ayat tak leh blaaa doe ... :D

Monday, May 23, 2011

bowling time ~

>> its been a month dah i duk goyang kaki kat umah, baru ari nie i got an opportunity and terbuka hati untuk meronggeng ngan gengs.. haaha
1st time lak tu drive sendiri pergi KB.. fuhh ! praises to Allah, semua selamat.. ^_^



>> aku pergi angkut syier pastu eniey and then go to superBowl ! hahaa
syier excited sangat nak main sampai bayar untuk 3 games.. klu aku tak larat nak main, ko main sorang-sorang la syier... =P
best giler datang awal pagi (act. dah pukol 11.30 pagi.. haaha) cause tak ramai orang lagi time tu...
abang bowl tu bagi kitorang lorong sebelah budak laki padahal belambak lagi lorong kosong, so mintak tukar (best uhh boleh pilih !) 
tak nak la main sebelah budak laki bukan ape, kitorang terlalu power takut diorang tergugat jep.. bajet lebih ! hihi... =D



>> i nie tak la terer sangat main bowlim ni but not bad la.. haaha (kena puji sikit myself, baru hidup penuh semangat !) =P
syier tu superb kot, highest score among us la... haaha
but eniey ? ermm.. tetap main dengan penuh bersemangat and tak putus asa.. ceiyh ! go go go babe !! =)
agak bengang la tadi cause ade minah-minah nie main bowlim ntah ape-ape, dah la duk sebelah kitorang... bising giler cam wat konsert lak kat situ, dah la main bowlim ganas giler.. bergegar satu superBowl tu.. huhh!
tengok kitorang main dengan penuh ayu, sopan santun and lemah gemalai, jatuh gak semua pin tu... tak kecoh cam koranng pon... haaha... booooooooooo ! ( aku lak kecoh dalam blog nie... but sokey, my blog aku punye suka la.. bajet ! ^_^ )



>> lepas abes satu game ? haaha, as i'm expected tangan i dah mula menjerit 'lenguh !'.. malas dah la main, fortunately kakak syier and hubby dy came, and they replacing me and opcos eniey tooo... haaha
aku cabut la ngan eniey pergi window shoppim.. jenguk-intai sales..haaha
pastu enjoy sundae cone mcd while waitim syier comes and belanja kitorang.. tq syier.. cam paham-paham jep ! *_*.. hihi






>> lepak ngan korang tadi memang syok ! tak rugi aku jadi pilot korang.. haaha... ^.^
but so sad, when gengs kita tak cukup sorang.. klau ade 'mek' tu, kecoh la.. =P
next time, harap gengs kita dapat hang out lagi and i will make sure kinah join us ... no more excuses ! ~_~











>> p/s ::  kinah ! you owe me ok.. segmen luahan hati antara kita... haaha ^_^

Thursday, May 19, 2011

school days~

>> fuhh.... really-really miss school times... going to school, seeing peers, jumping school's gate (lompat pagar sekolah.. azt, keluar camtu jep, tak payah lompat).. haaha
that time memang tak matured lagi.. buat benda ikut suka.. tapi i bukannya jenis budak yg 'bermasalah' sangat... cuma sekali sekala jep... =p


>> pergi sekolah baba antar n sumtimes naik bus, ingat lagi selalu kena usik ngan pa'chip bus  sebab kerusi kosong tapi tak nak duduk.. act, malas nak duduk sebab dah penat duduk tunggu bus lambat sangat sampai.. ^^
selalu sampai sekolah pukul 6.50 or paling lambat 7.10 tu pon klau baba yg antar tp klau naik bus paling awal pon 7.30... haha


>> paling sweets skali time form 4 n form 5 sebab 2 tahun tu tak tukar class mantain dalam class same.. so tak berpecah la ngan geng... haaha
my geng :: eniey, kinah, n syier.. geng tak berapa nak betul... ekekee
meja kitorang belakang skali sebelah pintu... kira guard pintu belakang la... tapi budak class kitorang tak ramai sikit jep, 26 orang...
all my classmates cun, nice, terer study n 'nakal' sikit... =p
 4 Ac 1 n 5 Ac 1 >> nie la class kitorang...


>>waktu cikgu tak masuk class bukannya kitorang study sangat, asyik berbual, bercerita, sumbangkan suara n many more benda-benda yg tak berkaitan ngan pelajaran.. tapi tabek spring la kat semua budak kelas nie,, ye la mana tak nya ngan result exam SMU n SPM semua gempak kot !! cayalah girls... *_*
tak tau ler bila masa kitorang semua study.... mystery betol nie ! bajet jep... ^_^


>> berita paling sedih, last year sumayyah one of our classmate n the best student in our class passed away cause of brain cancer... al-Fatihah to her, semoga arwah ditempatkan dalam kalangan orang-orang beriman..  =(



>> ape-ape pon, u guys memang classmates yg terBAEK dari ladang ! love u all, hope connection between us will never n ever broke off  ! salam sayang for all ex 5Ac1 batch 2009... sayang u all ketat-ketat girls... >.<

nur kasih d'movie ~

>> i love OST nur kasih d'movie .. bertemu cinta by mila and hafiz hamidun as composer....
so just nak share lirik jep.. ^.^





Tiada siapa menyangka
Benci derita jadi bahagia
Harapan tinggi jauh tak terduga
Jarak cinta cuma di depan mata
Chorus
Bertemu cinta kita akhirnya
Setelah tangis tanpa suara
Bertemu cinta bagai cahaya
Menyuluh hati menjadi kasih sejati
Kita bagai ombak di lautan
Terhempas pedih badai dugaan
Ulang Chorus
Lantaran kasihmu dan kasihku
Tiada rahsia pemisah kata
Bertemu cinta di ambang syurga
Mengutus doa biar menjadi anugerah
Bertemu cinta indah sempurna
Sedetik tidak hilang ragu dan percaya

Tuesday, May 17, 2011

ouch.. sakit !

>> sakit giler mulut ni disebabkan ulser !! ya Allah, ampunilah dosaku, moga kesakitan yg ku tanggung ini menghapus dosa ku..

>> ade 3 ulser dalam mulut, satu kat bibir, satu kat sebelah pipi kanan, satu lagi kat lidah.. ~_~

nak kongsi sedikit info pasal ulser nie dpd kementerian kesihatan ::

>> ulser nie merupakan luka dalam mulut yg bewarna putih / kuning dan dikelilingi warna kemerahan dan amat menyakitkan.. opcos !

apakah punca ulser ?


ulser mungkin disebabkan oleh ::

  • stress
  • perubahan hormon
  • jangkitan/infeksi
  • kekurangan zat makanan
  • alahan
  • radioterapi
  • kimoterapi


simptom ulser ?

  • rasa membakar dalam mulut
  • tidak selesa
  • kesakitan
  • hilang selera makan
  • demam


tempoh untuk ulser sembuh ?
kesakitan akan berkurangan dalam tempoh 3-4 hari tetapi ulser mengambil masa 10-14 hari untuk sembuh.


apa yg perlu dilakukan ?


  • sapu gel/ krim penahan sakit
  • ambil makanan yg lembut 
  • elakkan mengambil makanan panas/pedas
  • jaga kebersihan mulut
  • banyakkan minum air masak


p/s :: jika ulser berlarutan hingga 2 minggu segera ke klinik untuk mendapatkan rawatan dan untuk memastikan ianya bukan kanser..



Monday, May 16, 2011

trifle koktail for MaMa ~

>> ari jumaat baru boleh buat trifle koktail, 1st trial and luckly menjadi..hehe

(resepi ni saya amek dari kawan saya)
 >> ni bahan2 untuk buat trifle kokatil  ::


  • 1 gulung kek pandan roll
  • 1 tin buah koktail
  • 1 gelas susu cair 
  • 2 gelas air
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 3 sudu besar tepung kastad 
  • 2 - 3 sudu besar gula
  • 1 kotak serbuk jelly strawberry


>>  cara-cara nak buat trifle koktail ::





>>  potong kek kecil-kecil dan susun dalam bekas.. ( susun ikut suka jer... ^_^)




>>  tapis buah koktail. kemudian jirus air buah sedikit kat atas kek ( renjis jer tp jangan banyak sangat ). tabur 1/2 buah koktail atas kek.


>> untuk lapisan kedua, campur tepung kastad, susu, gula, & esen vanila. kacau atas api yg kecil hingga masak dan berkilat.
pastu curahkan adunan kastad atas kek dan tabur 1/2 lagi buah koktail kat atas kastad. kemudian biarkan ia sejuk dan keras.




>>  untuk  lapisan terakhir, tuangkan 2 cawan air mendidih dalam serbuk jelly dan kacau sebab tak nak bagi berketul. pastu tuangkan jelly atas kastad yg dah sejuk dan keras. 







>>  simpan dalam peti ais selama 3 jam..
siap.. dan boleh dihidang ...






* happy sangat sebab family suke especially my mom, she said :: its delicious !
 lain kali nak wat lagi.. *_*

Wednesday, May 11, 2011

~ guruh berdentum, hujan pon turun ~

>> lebat betul hujan nie... teringat lak citer zaman kanak2 ribena dulu.. haha

::  tak sure la citer nie blaku zaman skolah rendah ke tadika..... ade 3 beradik nie main hujan...hehe... time tu mama ngan baba diorang keluar , and pesan dah kat diorang duk dalam umah jangan kluar main hujan.. 
tak tau la sape yg jadi boss antara 3 bradik nie, ajak main hujan.. best sangat time tu, lama gak diorang main hujan sampai la kena hon ngan keta parents diorang (parents dah balik pun tak sedar)... muka masing2 time tu pucat giler.. ape lagi diorang cabut lari smbunyi dalam toilet... haaha
abang long diorang kunci pintu toilet tu, so duduk la 3 bradik tu dalam toilet... mama  diorang suruh diorang kluar dr toilet tu, siap ketuk pintu toilet sampai bergegar macam nak runtuh...
smua takut nak buka pintu toilet, adek pompuan diorang duk je atas krusi kecik lam toilet tu sampai tertidur...hahaa


picture zaman mude2 dulu,
 with my siblings... ^_^
sampai la malam, lepas mama diorang cakap klau tak nak kluar jugak, mama diorang nak runtuhkan pintu toilet tu...baru la 3 bradik tu kluar...haaha
time tu gak 3 bradik tu kena marah habis-habisan la...padan muka... degil sangat ! haaha
lepas kjadian tu, 3 bradik tu kena demam selsema.... tiga2 tak gi skolah.. terlantar kat umah... ish..ish..ish..
tak sangka nakal betul mase zaman kegemilangan dulu...haaha.. ~_~ ::



~ u're my friend's, girl~

>> maaf la bukan nak mengata tp nak bagi tau jew...

>> aku tau la aku nie bukan baik sangat tp aku rasa sebagai seorang kawan, aku patut tegur la klau kawan aku wat benda tak elok/salah.... salah nie bukan bermaksud salah pada mata aku jew tp salah di sisi agama..

>> dulu ko budak baik, sopan santun, berbudi bahasa, pandai jaga batas pergaulan tp skarang aku tengok ko dah berubah, ala2 mengalami kejutan budaya lepas masuk ke kehidupan kampus...

>> aku tak halang ko klau ko nak berkapel ke ape, tp malu la sikit, jaga harga diri ko jgn senang2 bagi laki peluk pegang ko... ko kate tak kesah ape orang nak kata kat ko asalkan ko bahagia?? 
aku nak tanya ko ( pikir btol2 before ko jawab soklan aku nie... tanya iman dlm hati ko !)
ko bahagia ke bagi boypren ko peluk macam tu?? o_0
seorang laki yg btol2 sayangkan kita, tak kan sentuh kita slagi kita bukan yg halal bagi dia, dia akan lindungi kita... =)

>> kita nie budak skolah agama, ada asas didikan agama, klau nak wat benda tu pikir guna ilmu yg dah ada jangan ikut suka nafsu... ko suka ehh kawan2 ko sendiri cakap ko pompuan tepi jalan, senang bagi laki peluk cium ko?? suka ke?? klau ko tak malu dengan ape yg ko dah buat, at least pikir la yg mak ayah ko yg tanggung malu dengan perbuatan ko tu...

>> biar malu biar segan...............
kerna malu itu perisai orang beriman............
aku pun malas nak cakap banyak, sebab aku tau aku ni tak sempurna banyak kekurangan, tp as woman jaga la diri kita elok2... ~_~



klau peluk bear nie tak pe gak... =P



p/s:: aku  bagi tau ni as kawan ko yg tak nak ko menyesal suatu ari nanti.....
 *actually aku sakit tlinga dah dengar kawan2 yg lain kutuk ko, malas dah nak dengar..jaga la diri ko baek2... peace !

Tuesday, May 10, 2011

:: just be myself ::

>> saya sombong ehh? emm...  klau tak jawab call awak or lmbat reply message bukan sombong,tp phone saya  silent mode n kadang2 tak tau saya letak kat ne phone uhh (lupe)...huhu

>> muka saya masam macam cuka? sorry la, saya memang macam tu.... muka awak tu pun ape kurangnya masam cam jeruk...haaha

>> saya tak gelak ehh bila awak wat lawak? bukan tak nak gelak tp saya rasa awak tak pandai wat lawak....

>> stiap ape yg saya buat/cakap lucu bagi awak.. sebab awak kata saya nie pandai wat lawak spontan... actually, saya tak paham la dgn awak nie.. saya baru je nak cakap awk dah gelak... tu yg saya malas nak layan awak tu... =P

>> saya tak de prasaan eh? tiap kali awak citer pasal benda yg blaku kat awak tak kira la sad or happy, reaksi saya same jew... actually saya tengah blur, tak tau la nak cakap yg saya nie teruja/simpati ngan citer awak.... ~_~

>> sorry... kita bkawan dah lame, bertahun dah so klau masih nak jadi kawan saya terima la yg saya memang macam ni... fahami la saya dan saya akan faham awak..huhu


p/s:: if u read my blog, just read this...

picture tak leh blaaaa... =P

Monday, May 9, 2011

:: engagement actor "Ustaz Amirul" ::

>> ashraf muslim dh engageda, so tahniah ehh.... ~_~(frust gak tengok vdeo ptunangan dia td..)..huhu

>> baru tau, rupe-rupenya tunang dia tu adek angkat dia...haaha

>> dah melepas la sume budak rumah aku nk kt hero "Ustaz Amirul" uhh.... sabar ye korang sume...

>>klau kat hostel dulu,tiap malam hari jumaat slalu gi bilik tv sebab tak nak miss cite tu, bukan ape pun nak tengok ashraf muslim blakon je..haaha.. pastu bermimpi nak kawen ngan dia...*_*
(tp hanya mimpi seemata-mata)

>> betuah btol ashraf muslim dapat tunang yg gorgeous,well-educate, n nice girl memang sepadan ngan dia... lagi pun ashraf muslim dah berubah dan berusaha nak mendalami islam...alhamdulillah..

>> insyaAllah diorang akan bernikah pd 1 Syawal nie kat Tanah Suci Mekah.... ^_^...bhagianya...

pic from ashraf & dayana's engagement



>> kpd ashraf muslim n ur fiance, kitorang doakn supaya korang kekal bersama hingga ke alam pernikahan... we keep supporting u !!

>> special for MaMa ~

:: love u mom, i wish Happy Birthday & Mother's Day  to u....

>> sory ma, klau slama ni kakak banyak wat mama kecik ati.. actually tak sengaja... (insaf... T_T)

>> kakak nak buatkan triffle koktail tuk mama, tp baba tak sempat belikan barang2 tu...hehe.. nanti kakak buatkan ehh...

>> kakak akan blajar rajin2 nanti degree, lpas abis degree nanti kakak nk kerja ngan kumpul duit and then belikan keta idaman mama...(insyaAllah)... mama doakan kejayaan kakak ehh...(amin)

>> dulu kakak nakal sangat, mama bagi nasihat jarang nak dengar apatah lg nak ikut...hehe..
tapi bile dah besar nie baru kakak sedar, smua yg mama mrepek tiap2 ari tu utk kebaikan kakak gak...tharunya.........~_~

>> mama tau tak, kakak sayang ketat-ketat kat MaMa...tq for being a caring MaMa and i love ur cooking !


>> she is my loved one !!

Saturday, May 7, 2011

surat buat KEKASIHku ~

best la surat nie >>

:: Saya nak citer kat korang smua pasal KEKASIH saya yg slama ni saya rahsiakn dpd pengetahuan korang. Saya harap korang sudi dengar (saya tulis huruf besar tu... sbb saya sayang sangat kat DIA) Penyayang sifatnya. Betul ni... tak tipu la! Apa taknya, masa saya susah, minta tolong apa saja kat DIA sure akan datang bantuan. Bila saya susah hati boleh terus mengadu kat DIA.


Yg bestnya tu, bile lepas mengadu kat DIA, terasa tenang je. For sure la..... KEKASIH kan?? Ish! Beruntung betul dapat KEKASIH cam ni... Tak pernah sakitkan ati saya, anytime je boleh contact DIA.


Yg sronok tu, sebab memang betul-betul rasa DIA dekat kat ati ni ! Ye la... cinta punya pasal kan?? DIA tak kisah pun klau saya tak ingat kat DIA, tp rugi la saya sbb klau ingat, contact je DIA, sure macam-macam la yang saya dapat... tak kiralah..... material ke.... spiritual ke...... emm memang KEKASIH sejatilah! Bila rindu kat DIA, saya baca surat-surat yg DIA bagi... Macam-macam nasihat ada dalam tu, siap bagi example lagi nak suh saya paham...


Memang ramai yg jatuh cinta kat DIA, tulah saya jeles sangat tu... tp saya kenalah usaha betul-betul, so, klau klau usaha lebih dapat la lebih, kan?? KEKASIH saya ni sangat-sangat baik. sometimes saya terjaga tengah malam dalam pukul 3/4 pagi, saya sure contact DIA. Rindu la kan!! Sebenarnya, KEKASIH saya ni sangat-sangat kaya tulah yg pemurah sangat tu, semua keperluan hidup saya, DIA lah yg support... caya tak?? Saya mesti la kena hargai apa yg DIA bagi tu kan? sbb tu la saya sanggup berkorban ape je utk DIA... cheewah !!


DIA suh saya belajar bersungguh-sungguh, klau boleh smua ilmu, sbb KEKASIH saya ni memang cerdik + bijak + genius sangat... DIA kata tanpa ilmu setiap ape yang saya buat smua sia-sia. DIA pun makin syang kat saya klau saya rajin belajar. Malu la nak bagi tau korang 1 perkara nie... emm.. sebenarnya saya.... belum pernah jumpa DIA.. belum sampai waktu lagi... tp KEKASIH saya dah janji, 1 hari nanti saya pasti akan jumpa gak ngan DIA... sekarang nie menghitung hari je la...tp kecut perut gak!! takuuut !! Saya mesti prepare awal-awal....


Dpd smua surat DIA, saya tahu la ape yg DIA suka dan tak suka.... Mesti la saya buat ape yg DIA suka, so DIA makin sayang kat saya, kan? tak pela, berkorban sekarang, sbb DIA dah janji sapa yg DIA sayang DIA akn bagi special gift yg saya tak pernah fikir pun!!


hidup & mati ku hanya utk
Mu, YA ALLAH...
Ish! Rindu sangat dah ni, wlaupun tak pernah jumpa tp saya tetap bahagia...

CINTA TERAGUNG >> KEKASIHku ALLAH S.W.T....
*motivasi LA TAHZAN by diarihati.com

masalah sebahagian dpd hidup kita ~

setiap manusia tak lepas dari belunggu masalah, klau kita diberi kuasa utk tentukan hidup kita tanpa sebarang masalah sudah tentu kita ingin hidup kita sempurna tanpa sebarang masalah..

kembali pada lumrah hidup manusia, kita tak boleh terlepas dr masalah.. problem of work, study, love, family, and so on...semua ni antara masalah yg sering menimpa kita..

wlauapapun masalah yg menimpa diri kita atasilah masalah itu dengan bijaksana krn stiap masalah ada jln penyelesaian.. Allah menciptakan kita dgn akal fikiran, bertindaklah menggunakan akal fikiran yg waras.. 

dan ingatlah, stiap masalah yg timbul itu merupakan dugaan dpd Allah, jika kita buntu mencari solution utk selesaiknnya, pohonlah pertolongan Allah.. Allah akn sentiasa bersedia mendengar masalah dan akn membatu kita kluar dr belenggu masalah ini..

beruntunglah kita wahai manusia, kita mempunyai pencipta yg sentiasa ada disaat kita ingin meluahkan masalah dan kpdNYA lah tempat kita meminta pertolongan.. DIA tdk pernah melupakan kita, tp kita yg sering melupakanNYA bila waktu kita senang namun kembali mengingatiNYA pd waktu kita susah.. malulah kita pdNYA dan pd diri kita sendiri...

sbg umat Islam, kita mesti sentiasa mengingatiNYA tdk kira masa senang mahupun susah... dan ini akan menguatkan iman kita + Allah akn lebih menyayangi kita...



berdoalah kpdNYA dan minta petunjukNYA agar segala masalah kita dpt diselesaikan...



  

Thursday, May 5, 2011

percayalah kpd janji ALLAH ~

aku slalu ke blog diarihati...

aku terbaca satu artikel dan tertarik dgn beberapa baris ayatnya yg mempunyai nasihat yg begitu bermakna, jom kongsi sama2>>

" ku hembuskan nasihat ini kepadamu hai remaja tanda sayangku tak terhingga. bagi para gadis yg belum berpunya, andalah pilihan2 Allah utk masih mekar terpelihara sehingga tiba pula giliran anda mendapat seruan,yakinlah"
aku nak tujukan kat sume kengkawan pompuan, tak payah la rasa diri kita nie kesunyian klau tak de boypren..kita ade family,ada kawan2, dan ingat lah yg Allah tu sentiasa ada bersama kita, syukurlah kita terselamat dpd mlakukan dosa bercouple tu..
tok sah duk risau, klau kita jaga diri kita elok2, bakal suami kita pun duk jaga diri dia..insyaAllah kita akan bertemu jodoh yg baik2..

"jgn risau jika masih belum berpunya kerana mungkin Allah ingin bagi ketenangan dulu buat anda utk terus melangkah menggapai cita-cita.usah peningkan kepala. Dia menguji anda sedikit masa lagi."

kita yg sdg blajar ni, blajar biar abis dulu gapai cita2 kita dulu, persiapkan diri kita utk menempuhi alam kerjaya dan rumah tangga... biar kita bersikap matang dulu, pastu klau dah sedia suruh mak ayh carikan calon, terus nikah... bercinta lepas kawen tu la yg bahagia !

"begitu juga buat pemuda yg belum berpunya,' 1st thing 1st'. utamakan yg lebih penting dpd apa yg penting. kenali prioriti anda sekarang. jika memang dah sampai saat nak memiliki, tabahlah dan teruskan berusaha. ingat, pasti waktu nak berusaha tu anda memang betul2 mampu dan bersedia."

kpd bdk2 laki, klau korang suka kat pompuan tu teruslah pergi jumpa mak ayah diorang, mintak izin diorang, jgn bawak pompuan tu ke hulu ke hilir tanpa ikatan yg sah.. klau nak kawin tu pastikan  diri dah bersedia fizikal mahupun mental sbb komitmen yg besar menanti korang lepas kawen nanti... hormatilah wanita, peliharalah mereka dan jadilah lelaki yang mampu membimbing serta melindungi wanita...

jauhilah segala apa yg dilarang oleh Allah dan lakukanlah segala ape yg diperintahkan Allah...





semoga kita sentiasa berada dalam jagaanNYA...amin...

*motivasi LA TAHZAN by diarihati.com