photo Untitled-6.gif

Saturday, May 28, 2011

a cup of tea ~

>> teh tarik, teh'O ais, teh limau ais... macam-macam air berasaskan teh menjadi kegemaran kita semua... sesuai untuk minum pagi, lunch, minum petang, dinner.. tapi yang paling best ade tea time ! begitu istimewa teh nie sampai ada dia punye time sendiri.. hehe


kamu tahu tak ! teh mampu bagi rasa kesegaran, bantu bakar lemak, turunkan kolestrol, menghangatkan, dapat cegah nafas berbau dan mencegah pelbagai penyakit seperti jantung, diabetes, hepatitis, batuk and CANCER ! wow.. awesome.. tapi teh hanya mencegah bukan menyembuhkan, ok... =)


variasi teh ! teh nie ade banyak jenis serta mempunyai khasiat yg tersendiri.. heehe
jom tengok kajian yg dah dibuat pasal khasiat teh... ^_^


1) teh hijau / green tea 

  • membantu membakar lemak : sebab teh ni dapat mempercepatkan proses metabolisme tubuh... berat badan akan menurun kalau mengamalkannya 3x sehari... try la !
  • cegah pembekuan darah : dapat menurunkan kadar kolestrol jahat dalam badan...
  • cegah nafas berbau : its kill bacteria yg hidup dalam mulut... kalau sape-sape ade problem nafas berbau, minum la teh nie.. tak payah guna listerine ! hihi
  • tingkatkan kekebalan : berkumur dengan teh hijau dapat tingkatkan kekebalan tubuh terhadap influenza !

2) teh halia / ginger tea

  • bagi yang tak tahan sejuk, try la teh halia sebab ia boleh menghangatkan tubuh kamu... 
  • teh halia juga membantu melegakan saluran pernafasan bagi yang selsema atau batuk... 

3) teh ginseng 

ginseng ... macam akar kayu kan !
  • teh nie cam biji bijan tapi akan terus larut dalam air panas.. baunya harum ! *_*
  • membantu meredakan selsema 
  • menurunkan kolestrol dan melancarkan perjalanan darah
  • mencegah penyakit jantung dan stroke.
4) teh chrysanthemum

  • bagi yang bersin / sakit kerongkong boleh diatasi dengan minum secawan teh nie..
  • dalam seni perubatan cini, ia telah dicampur dengan bunga chrysanthemum dapat mempercepatkan penyembuhan influenza, meredakan sakit tekak, dan demam panas
  • biase minum dalam kotak ...
  • aroma teh ini menenangkan ! ~_~





5) teh chamomile 

  • teh nie membuatkan kita terasa rileks dan mengendurkan saraf serta otot yg tegang...
  • aromanya harum, ada kesan yg menenangkan dan amat sesuai bagi mereka yg mengalami problem insomnia / SUKA TIDUR ? cam terasa lak.. haaha... terpaksa la try teh nie... =D
  • teh ni juga mampu atsai masalah sakit kepala dan sakit perut ...


>> wah, banyak gak khasiat teh yewww... tapi teh memang minuman kegemaran semua orang ! love tea ... jom join me, menikmati a cup of tea n have a pleasant day... ^_^

No comments: