photo Untitled-6.gif

Monday, May 16, 2011

trifle koktail for MaMa ~

>> ari jumaat baru boleh buat trifle koktail, 1st trial and luckly menjadi..hehe

(resepi ni saya amek dari kawan saya)
 >> ni bahan2 untuk buat trifle kokatil  ::


  • 1 gulung kek pandan roll
  • 1 tin buah koktail
  • 1 gelas susu cair 
  • 2 gelas air
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 3 sudu besar tepung kastad 
  • 2 - 3 sudu besar gula
  • 1 kotak serbuk jelly strawberry


>>  cara-cara nak buat trifle koktail ::





>>  potong kek kecil-kecil dan susun dalam bekas.. ( susun ikut suka jer... ^_^)




>>  tapis buah koktail. kemudian jirus air buah sedikit kat atas kek ( renjis jer tp jangan banyak sangat ). tabur 1/2 buah koktail atas kek.


>> untuk lapisan kedua, campur tepung kastad, susu, gula, & esen vanila. kacau atas api yg kecil hingga masak dan berkilat.
pastu curahkan adunan kastad atas kek dan tabur 1/2 lagi buah koktail kat atas kastad. kemudian biarkan ia sejuk dan keras.




>>  untuk  lapisan terakhir, tuangkan 2 cawan air mendidih dalam serbuk jelly dan kacau sebab tak nak bagi berketul. pastu tuangkan jelly atas kastad yg dah sejuk dan keras. 







>>  simpan dalam peti ais selama 3 jam..
siap.. dan boleh dihidang ...






* happy sangat sebab family suke especially my mom, she said :: its delicious !
 lain kali nak wat lagi.. *_*

No comments: