photo Untitled-6.gif

Wednesday, June 15, 2011

kunci dalam persahabatan ~

sahabat dan kita, dua individu yang berbeza dan sudah pasti memiliki sikap dan keinginan yang berbeza di antara satu sama lain . jom share tips yang boleh jadikan persahabatan kita lebih utuh :


1) bersikap tebuka adalah suatu landasan penting yang harus diamalkan dalam persahabatan . sebuah hubungan persahabatan yang sihat pasti akan bebas dari perasaan dendam dan bersalah . jika timbul masalah , berbincanglah mengenainya secara terbuka . 

2) layan sahabat anda seperti mana anda ingin diri anda dilayani olehnya . jadi jika kita nak sahabat kita ada pada waktu kita sedih lakukan perkara ini kat sahabat kita dulu .

3) tak ada manusia yang sempurna kat dunia ini . saling menerima kekurangan antara satu sama lain amat diperlukan bila bersahabat . namun pada masa yang sama , masing-masing perlu cuba saling membantu untuk memperbaiki kekurangan yang ada dalam diri . dan perlulah bersikap terbuka dalam menerima kritikan yang membina .

4) hargai pendapat . berbeza pendapat tak salah . namun kita perlu menguruskan dengan baik .

5) sahabat bukan individu yang akan bersama kita 24/7 . sebab masing-masing ada kehidupan sendiri . jadi jangan berasa hati kalau sahabat tu sibuk dengan keluarganya atau rakan-rakan lain .

6) komunikasi ! komunikasi yang berkesan mampu membentuk hubungan persahabatan yang harmoni .

7) belajar antara satu sama lain agar hubungan lebih mesra .

8) jangan jadi 'kekasih' halangan untuk bersahabat . antara kekasih dan sahabat ? yang mana anda akan pilih ? hihi .. ^__^


No comments: