photo Untitled-6.gif

Monday, July 18, 2011

berdosakah ku ? ampunnilah dosa ku,

assalamualaikum.

Alangkah bahagianya kita jika Allah memberikan nikmat yang tak terhingga, kekayaan, kesihatan, kebijaksanaan, kebahagiaan dan segala kebaikan kepada diri kita. TAPI kita terlupa, nikmat yang diberikan ini merupakan ujian dari Allah kepada hambaNYA. kita hanya merasakan diuji dengan ditimpakan musibah akan tetapi  kita tidak merasakan nikmat itu sebagai salah satu ujian bagi kita. lalu kita kufur dengan nikmat itu.

nikmat dan musibah ini yang mewarnai kehidupan manusia, yang mengajar kita erti syukur dan sabar.semua makhluk diberikan ujian setimpal dengan kemampuan mereka, kerana Allah tidak akan menganianya hambaNYA. 


Ada sebuah riwayat yangmenceritakan tentang tiga orang dari bani Israil yang mendapatkan nikmat dan ujian dari Allah swt. Ketiga orang tersebut merupakan penderita penyakit kusta, orang buta, dan orang yang berkepala botak permanen. Berikut ini kami sajikan kisah ketiga orang tersebut yang terdapat di dalam salah satu hadits Nabi saw.
Diriwayatkan dari Abu Hurairah ra. bahawa ia mendengar Rasulullah saw bersabda:
“Sesungguhnya ada tiga orang dari bani Israil, yaitu: penderita penyakit kusta, orang berkepala botak, dan orang buta. Kemudian Allah swt ingin menguji mereka bertiga, maka diutuslah kepada mereka seorang malaikat.
Maka datanglah malaikat itu kepada orang pertama yang menderita penyakit kusta dan bertanya kepadanya: “Apakah sesuatu yang paling kamu inginkan?”, ia menjawab: “Rupa yang bagus, kulit yang indah, dan penyakit yang menjijikan ramai orang ini hilang dari diriku”. Maka diusaplah orang tersebut, dan hilanglah penyakit itu, serta diberilah ia rupa yang bagus, kulit yang indah, kemudian malaikat itu bertanya lagi kepadanya: “Lalu kekayaan apa yang paling kamu senangi?”, ia menjawab: “unta atau sapi”, maka diberilah ia seekor unta yang sedang bunting, dan ia pun didoakan: “Semoga Allah swt memberikan berkah-Nya kepadamu dengan unta ini.”
Kemudian Malaikat tadi mendatangi orang kepalanya botak, dan bertanya kepadanya: “Apakah sesuatu yang paling kamu inginkan?”, ia menjawab: “Rambut yang indah, dan apa yang menjijikan dikepalaku ini hilang”, maka diusaplah kepalanya, dan seketika itu hilanglah penyakitnya, serta diberilah ia rambut yang indah, kemudian melaikat tadi bertanya lagi kepadanya: “Harta apakah yang kamu senangi?”. ia menjawab: “sapi atau unta”, maka diberilah ia seekor sapi yang sedang bunting, seraya didoakan: ” Semoga Allah swt memberkahimu dengan sapi ini.”
Kemudian melaikat tadi mendatangi orang yang buta, dan bertanya kepadanya: “Apakah sesuatu yang paling kamu inginkan?”, ia menjawab: ”Semoga Allah swt berkenan mengembalikan penglihatanku sehingga aku dapat melihat orang”, maka diusaplah wajahnya, dan seketika itu dikembalikan oleh Allah swt penglihatannya, kemudian melaikat itu bertanya lagi kepadanya: “Harta apakah yang paling kamu senangi?”, ia menjawab: “kambing”, maka diberilah ia seekor kambing yang sedang bunting.
Lalu berkembang biaklah unta, sapi dan kambing tersebut, sehingga yang pertama memiliki satu lembah unta, yang kedua memiliki satu lembah sapi, dan yang ketiga memiliki satu lembah kambing.
Sabda Nabi saw berikutnya:
Kemudian datanglah malaikat itu kepada orang yang sebelumnya menderita penyakit kusta, dengan menyerupai dirinya disaat ia masih dalam keadaan berpenyakit kusta, dan berkata kepadanya: “Aku seorang miskin, telah terputus segala jalan bagiku (untuk mencari rizki) dalam perjalananku ini, sehingga tidak akan dapat meneruskan perjalananku hari ini kecuali dengan pertolongan Allah swt, kemudian dengan pertolongan anda. Demi Allah yang telah memberi anda rupa yang tampan, kulit yang indah, dan kekayaan yang banyak ini, aku minta kepada anda satu ekor unta saja untuk bekal meneruskan perjalananku”, tetapi permintaan ini ditolak dan dijawab: “Hak hak (tanggunganku) masih banyak”, kemudian malaikat tadi berkata kepadanya: “Sepertinya aku pernah mengenal anda, bukankah anda ini dulu orang yang menderita penyakit lepra, yang mana orangpun sangat jijik melihat anda, lagi pula anda orang yang miskin, kemudian Allah swt memberikan kepada anda harta kekayaan?”, dia malah menjawab:
“Harta kekayaan ini warisan dari nenek moyangku yang mulia lagi terhormat”, maka malaikat tadi berkata kepadanya: “jika anda berkata dusta niscaya Allah swt akan mengembalikan anda kepada keadaan anda semula”.
Kemudian malaikat tadi mendatangi orang yang sebelumnya berkepala botak, dengan menyerupai dirinya disaat masih botak, dan berkata kepadanya sebagaimana ia berkata kepada orang yang pernah menderita penyakita lepra, serta ditolaknya pula permintaanya sebagaimana ia ditolak oleh orang yang pertama. Maka malaikat itu berkata: “jika anda berkata bohong niscaya Allah swt akan mengembalikan anda seperti keadaan semula”.
Kemudian malaikat tadi mendatangi orang yang sebelumnya buta, dengan menyerupai keadaannya dulu disaat ia masih buta, dan berkata kepadanya: “Aku adalah orang yang miskin, yang kehabisan bekal dalam perjalanan, dan telah terputus segala jalan bagiku (untuk mencari rizki) dalam perjalananku ini, sehingga kau tidak dapat lagi meneruskan perjalananku hari ini, kecuali dengan pertolongan Allah swt kemudian pertolongan anda. Demi Allah yang telah mengembalikan penglihatan anda, aku minta seekor kambing saja untuk bekal melanjutkan perjalananku”. Maka orang itu menjawab: “Sungguh aku dulunya buta, lalu Allah swt mengembalikan penglihatanku. Maka ambillah apa yang anda sukai, dan tinggalkan apa yang tidak anda sukai. Demi Allah, saya tidak akan mempersulit anda dengan mengembalikan sesuatu yang telah anda ambil kerana Allah”. Maka malaikat tadi berkata: ” Peganglah harta kekayaan anda, kerana sesungguhnya engkau ini hanya diuji oleh Allah swt, Allah swt telah ridho kepada anda, dan murka kepada kedua teman anda”. (HR. Bukhori dan Muslim)
Demikian Rasulullah saw mengisahkan di dalam haditsnya yang cukup panjang. Jika ketiga orang lelaki di atas mengerti bahwa hakikat dari nikmat adalah ujian dari Allah swt, tentu saja mereka akan bersyukur, terjaga dari kufur, serta terhindar dari membanggakan diri dan melupakan Allah swt sebagai Sang pemberi nikmat yang Maha Tunggal. Jika mereka memahami bahwa nikmat merupakan salah satu bentuk ujian Allah swt kepada hamba-Nya, yang akan dimintai pertanggung jawabannya,niscaya mereka akan bersyukur dan terhindar dari kikir dan bakhil, sehingga mereka semua akan mendapat ridho dari Allah swt.
Semoga artikel singkat dan riwayat yang penuh dengan hikmah ini dapat menjadi pembuka hati kita semua, sehingga dapat menjadi makhluk yang senantiasa bersyukur kepada Allah swt di setiap waktu. Amin.
ampunilah hambaMu ini Ya Allah, seandainya hati ku berduka dengan apa yang telah Kau berikan. jika ini yang terbaik buat ku, aku redha berikanlah ku kekuatan dan kesabaran dalam menghadapi ujian Mu ini. tabahkanlah hati ku ini Ya Allah. Sesungguhnya, Kau Maha Pengasih.amin
MySpace
Kau sentiasa memberikan cahaya ketika ku dalam kegelapan.
bertapa cintanya aku padaMu, Ya Allah, kerana kasih sayang yg Kau berikan pada ku.  =)
sekian.


Sunday, July 17, 2011

sape kata aku pandai masak ?

assalamualaikum.

sebagai seorang anak kita mesti taat kepada mak ayah selagi tak bercanggah dengan Islam.
oleh sebab aku ni boleh dikategorikan sebagai anak yang "baik" so mama aku suruh aku buat biskut raye banyak banyak tahun ni. ye la, sementara aku masih duk bersenang lenang kat umah, boleh jugak aku menghabiskan waktu aku ni sebagai chef. bajet je aku ni. entah menjadi ke tidak biskut raye aku tu. sekali baling kat anjing pun boleh mati. hambek kau. keras kekung. ahahaha.
MySpace
kalau berani cuba rase biskut aku. haha
konon konon la kan, mama aku suruh aku buat biskut almond london, biskut tak nenas, biskut aman makmur, biskut cokelat ball, dan biskut kacang. banyak betul permintaan mama aku ni. mintak mintak la Allah makbulkan permintaan mama aku ni. sekarang ni tengah menjelajah internet untuk kumpul semua resepi biskut biskut. 
MySpace
nak gi kumpul resepi biskut
semangat terlebih pula aku ni. maklum la nak tunjuk yang aku pandai masak. 
saja je, entri ni aku nak bikin panas sikit kat hati kawan aku tu, asyik kutuk aku tak pandai masak je. ahahaha.
MySpace
kita tengok sape lagi terer. haha
nak gi blogwalking jap before aku sibuk dengan biskut biskut aku.
 sekian.

Thursday, July 14, 2011

Monday, July 11, 2011

seronok tapi penat.

assalamualaikum.

semalam zaty baru balik bercuti dengan family kat air terjun Lata Tembakah, Terengganu. kitorang siap menginap kat chalet situ. 
subhanallah, cantik kot tempat ni.
 yang paling best, pagi pagi lagi lepas subuh, zaty pergi terjun dalam air terjun, time tu orang lain tengah berguling atas katil lagi. sejuk kot, menggigil badan. tapi syok abis la sebab tak de orang ganggu, boleh mandi gaya bebas (still sopan dan ayu ok). haha. ngeng.
MySpace
oleh kerana air sungai yg terlalu fresh, so badanku terketar ketar. kesejukan yg teramat.
badan ni still lenguh. penat kot, dah lama tak aktif macam tu sekali. haha
tempat ni tak de la jauh sangat dari rumah zaty, dalam 2 jam perjalanan dari KB.
time bertolak balik, memang semua tertidor dalam kereta siap diiringi instrument dengkuran.krohh. krohh. nikmat betul tidor bila penat.ahahaha
MySpace
penat tak ilang lagi.abis sakit urat otot badan, naseb baik ade  mr. ogawa.  pandai dia mengurut.lol
sape yang dah lame tak bercuti dengan family tu, luangkanlah sedikit masa untuk bersama keluarga. disamping itu, kita boleh menikmati keindahan alam ciptaan Allah ni.
ok la,before sambung tidor, zaty nak pi wat lawatan kat blog blog ni :

http://ainahipp.blogspot.com/
http://limelog.blogspot.com/
http://myzziema.blogspot.com/
http://aku-freaky-falcon.blogspot.com/
http://sometimeshepisometimessad.blogspot.com/
http://sweethoney01.blogspot.com/
http://sweetyeika267.blogspot.com/
http://raini6565.blogspot.com/
http://iryana84.blogspot.com/
http://qamarguyz.blogspot.com/
http://lemonribena.blogspot.com/
http://edinakasyah.blogspot.com/
http://sayacintabulan.blogspot.com/

ni je yang termampu saat ni.
sekian.
MySpace
tidor dulu. selamat malam semua. 

Thursday, July 7, 2011

you are rubbish !

assalamualaikum.

i dont care if my blog does not famous like other blogs because what i'm looking for blogging is not popularity. i built this blog because my lecturer asking me to help in her research. and how could i say no ? she just asking me to make blog. it just simple and its a great opportunity for me to have a blog. 
MySpace
i tak heran la dengan glamour.
what wrong if i have followers below 50. i'm very so happy if somebody wanna be my follower.
 what a pleasure. and i really appreciate them, they are following my blog, they came to my page, read my entries and leave comments. and its a great honour for me. but somebody treats my follower badly. i'm very upset with that person. 
MySpace
how dare u  buat macam tu.

so u ! u make me wanna slap u faster and faster !
MySpace
pang. pang. lempang..  
ahahaahaa. relak ok. bertenang. saje je tu nak emo sikit.
jangan dilayan sangat ok. ngada ngada kot ! gedik lak aku. uweeekkkk.
belagak giler type entri dalam bahasa owang putis. sila hiraukan kesalahan grammar i ok.haha
actually nak ucap terima kasih la dekat 45 follower yg sudi follow blog ni.  tq so much.
i sentiasa singgah baca dan komen kat ur page tau. kecuali masa tak mengizinkan so i tak sempat singgah.huhu. sekarang nak pergi blogwalking kat blog followers :


yang lain tu, next time ok. 
sekian.
MySpace
buat senaman ke kiri kanan sebelum blogjogging malam bute. haha

Wednesday, July 6, 2011

gagal sekali bukan bermakna bodoh ~

assalamualaikum.

sape yg tak pernah gagal? even orang yang berjaya pun pernah gagal, dan kegagalan itu yg membuat mereka berjaya. zaty pun pernah gagal. zaty gagal untuk mencapai target yang zaty nak. tapi dengan kegagalan ini la zaty bina semangat untuk berjaya mencapai target seterusnya.
jangan pernah putus asa, teruskan melangkah walaupun seribu kali kita jatuh. 
MySpace
tak bermakna gagal sekali , selamanya akan gagal.
lambat laun kejayaan milik kita.chaiyok !
kesian tau kat kawan zaty ni, dia tak pernah rase gagal. dia top student. selalu cemerlang dalam peperiksaan. until one day, dia menangis tak henti henti. diri pun tak terurus. sebab dia gagal dapat A untuk subject yg dia selalu score. dia hanya dapat B. bagi kita, markah tu dah ok, tak la teruk sangat bukan nya failed. tapi bagi dia, dia rase dia gagal, dia tak pernah jangka, sebab itu subject favorite.
mungkin kita akan anggap dia tak bersyukur dengan pencapaiannya tu. tapi fahamilah, buat pertama kali merasakan kegagalan, memang seseorang akan jadi macam tu. tak boleh nak terima kenyataan dan sering menyalahkan diri sendiri sehingga mematahkan semangat.
MySpace
jangan pernah putus asa.
bersyukurlah kita kerana pernah merasakan kegagalan, walaupun ia hanya suatu perkara kecil tapi kegagalan itu menyedarkan kita dan benarlah kata pepatah " hidup ibarat roda yg sentiasa berputar, kadang kala kita di atas dan ada kalanya kita di bawah ".
MySpace
la tahzan, innAllaha ma'ana
(jgn bersedih, Allah bersama kita)
hiduplah dengan beriman, kerana dengan iman, semangat kita untuk terus hidup tak akan pernah luntur dan kegagalan tak dapat menggoyahkannya. kerana Allah sentiasa ada bersama kita. sabarlah, dan jalani kehidupan kita dengan jalan yg diredhai Allah.
 sekian.

kamu pernah gagal ? ape perasaan kamu ?
MySpace
relax ok n try this method *inhale then exhale. *

Tuesday, July 5, 2011

hentikan aktiviti tak bermoral ~

assalamualaikum.

aish. dalam beberapa hari ni terpaksa privatekan blog sebab ade penghendap yang tak puas hati dengan zaty. dari mana la si stalker ni dapat tau link blog zaty, sape yang bagi tau hah ?
 zaty nak hempuk laju laju ni !
MySpace
nah. rasekan!


si stalker ni bukan mulut je busuk tapi hati pun busuk !
MySpace
main cucuk cucuk lak

dulu dia selalu kutuk zaty kat fb tapi zaty tak berdiam diri terus removed dia. lepas tu ade hati nak add balik. tak dilayan ok. senang citer terus zaty block fb dia. 
MySpace
tak boleh dibiarkan.aku akn ajar kau
kenapa la dia tak puas hati sangat dengan zaty ni. kalau tak suka tak payah la kacau orang lagi.
bagi tau bapak aku karang !
MySpace
hentikan jenayah anda

pak ooo pak ! ade orang mengendap !
siap kau ! bapak aku ade kuasa ultraman.haiyaahh.
MySpace
haiyaahhh. hambek kau !


ahhhahhaaa.sekian